Teknologi forbedrer arbejdsmiljøet
Normalt skal der to medarbejdere til at udføre personlig pleje hos en meget plejekrævende borger. Med bade-/toiletstolen Carendo kan en enkelt medarbejder klare opgaven og samtidig udføre den ergonomisk korrekt.

Hvis en borger ikke har nogen gangfunktion og generelt er svækket, begynder dagen med, at borgeren liftes over i en toiletstol. Herefter har det været almindeligt at lifte borgeren tilbage til sengen og give vedkommende sengebad. Efterfølgende er påklædningen også foregået i sengen og måske i en kørestol med mange dårlige knæ og rygge som resultat.
Hele morgenplejen medførte dårlige arbejdsstillinger for hjælperne, der stod bøjet over sengen i lang tid og også fik dårlige knæ af at gå op og ned i hugsiddende stilling mange gange hver morgen. Det er ændret, efter at samtlige plejehjem i Aarhus Kommune har fået bade-/toiletstolen, der både kan bruges til toiletbesøg, bad og påklædning.
Jeg har aldrig haft decideret ondt i ryggen eller andre steder. Men jeg har været træt. Træt i ryggen. Og jeg har kunnet mærke, når jeg kom hjem, at jeg har lavet noget forkert i dag. Den fornemmelse er væk, efter jeg bruger Carendoen. Jeg føler mig mere let.
Undervisning
Medarbejderne er blevet undervist i ergonomi og brug af Carendostolen dels på Aarhus Kommunes Undervisningscenter for Velfærdsteknologi, dels som sidemandsoplæring. Til at understøtte implementeringen af Carendo har alle plejehjem desuden udnævnt en VT-pionér (velfærdsteknologi-pionér), som går i spidsen for implementeringen af velfærdsteknologi sammen med ledelsen.
Solopleje og livskvalitet
Der er investeret meget i Carendoen. Pengene skal gerne tjenes hjem, ved at man på plejehjemmene går over til solopleje af alle de borgere, der kan have glæde af Carendo. Men det handler ikke kun om økonomi; både plejepersonalet og borgerne fortæller, at stolen skaber betingelser for bedre kontakt mellem borger og personalet. Nogle borgere kan i stolen bedre få deres ressourcer i spil og selv være aktive under deres pleje, f.eks. under bad. Det giver plejepersonalet en stor tilfredsstillelse i deres arbejde.
Den er simpelthen god. Det var ikke til at holde ud at tænke på, hvis den ikke var der.
Baggrund for projektet:
Aarhus Kommune har fokus på:
- at bruge solepleje med hjælp fra velfærdsteknologi, hvor det er muligt
- at mindske arbejdsskader ved hjælp af velfærdsteknologi
- at få nedre hygiejne ud af stuerne på plejehjemmene og ind på badeværelset
Læs mere:
Se hvilke andre teknologier, vi har i drift på plejehjem i Aarhus Kommune: https://velfaerdsteknologi.aarhus.dk/drift/teknologier-i-drift-sundhed-og-omsorg/plejehjem/