Gå til hovedindhold

Crowdfunding Aarhus

Aarhus Kommune er den første danske kommune med egen crowdfunding platform med særligt fokus på medborgerskab.

 • Læs op

Indhold

  I august 2022 lancerede Aarhus Kommune en ny crowdfundingplatform, Crowdfunding Aarhus: www.crowdfundingaarhus.dk 

  Her kan alle gå ind og oprette sin egen indsamling, eller gå ind og støtte andres.

  Crowdfunding Aarhus er gratis at bruge for alle i Aarhus Kommune:
  private borgere, virksomheder, foreninger og institutioner.

  Projekterne, der crowdfundes til, er projektejers. Det vil sige, at projektejer selv skal forberede sin indsamling, crowdfunde til den og realisere projektet efterfølgende. Det er en digital raslebøsse. Til gengæld står Aarhus Kommune klar med råd og vejledning under hele processen.

  De projekter, der crowdfunder på platformen, skal have en primær tilknytning til Aarhus Kommune. Samtidig skal de alle understøtte Aarhus Kommunes medborgerskabspolitik og ligge indenfor kommunalfuldmagtens rammer. Det betyder, at projekterne skal være åbne for alle og i fællesskabets interesse.

  Aarhusborgere kan på den måde hjælpe hinanden med at finansiere konkrete projekter, der bidrager til medborgerskab, fællesskab og udvikling, fordi alle projekter, der crowdfunder på platformen er med til at engagere og samle på tværs af interesser, lokalområder og mærkesager.

  Aarhus Kommune er med platformen garant for ordentlige og trygge forhold for borgerne, uden der er gebyrer involveret. Vi sørger for, at der er stor gennemsigtighed omkring alle processer, og man kan være sikker på, at få sine penge tilbage, hvis ikke et projekt opnår det fulde beløb til at blive realiseret.

  Crowdfunding er en måde at rejse penge på, hvor en stor gruppe mennesker individuelt vælger at støtte et projekt økonomisk med et eller flere mindre beløb. Oftest foregår crowdfunding på en online crowdfunding-platform.

  De, der vælger at støtte et crowdfunding-projekt, er typisk en kombination af folk fra projektejernes personlige netværk og folk udefra, der finder projektet spændende, f.eks. fordi de bor i samme lokalområde, som projektet foregår i, eller brænder for de samme mærkesager.

  På Crowdfunding Aarhus findes tre typer crowdfunding; donation, belønning og en kombination af de to, som vi kalder belønning+.

  Donation: 
  Her er tale om den mest kendte type crowdfunding. Det foregår ved, at man støtter et projekt med en ren donation, og det betyder, at man som udgangspunkt ikke får noget til gengæld som støtter. Hvis man får noget til gengæld, er det af ren symbolsk karakter, som for eksempel en folkeaktie, en takkemail eller sit navn på en støtteliste. Typisk kan man vælge at donere med forskellige beløb, for eksempel 50, 250, 1.000 og 5.000 kr., men det vil også være muligt at støtte med mere. Det fremgår af det enkelte projekt.

  Belønning: 
  Belønningscrowdfunding foregår ved, at man støtter et projekt økonomisk og får en belønning til gengæld. Belønningen kan for eksempel være en billet til en begivenhed, et produkt eller en service. Belønningen har samme værdi som det, man betaler for den. Det vil sige, at man som støtter foretager et køb af en belønning, og indkomsten fra alle køb går til at kunne realisere crowdfunding-projektet. Typisk vil man kunne købe flere forskellige belønninger i forskellige prisklasser, eksempelvis én billet til 200 kr., familiebillet til 650 kr., backstage billet med forplejning til 1.200 kr. og sponsorpakke til 5.000 kr.

  Belønning+: 
  Her kombinerer man de to ovenstående muligheder, donation og belønning, så man har et crowdfunding-projekt, hvor man både kan købe en belønning og derudover vælge at donere ekstra penge til projektet. For eksempel kan man købe en billet til 200 kr. og så vælge at lægge 300 kr. oveni, som går direkte til projektet som en ren donation.

  Som Kommune ønsker vi med Crowdfunding Aarhus at stille en ramme for samskabelse og medborgerskab til rådighed for borgerne i kommunen, så de kan oprette og støtte hinandens og egne projekter.

  Crowdfunding Aarhus ejes og stilles gratis til rådighed af Aarhus Kommune. Projekterne, der crowdfundes til på platformen, er borgernes.

  Det vil sige, at borgerne selv skal forberede deres crowdfunding-projekter, inden de kommer på siden. Borgerne skal også selv crowdfunde til dem, imens de er på siden, og de skal selv stå for at realisere dem efterfølgende.

  Aarhusborgere kan på den måde hjælpe hinanden med at finansiere de mange spændende projektidéer, der findes, udvikles og arbejdes på rundt i hele Aarhus Kommune, og som bidrager til medborgerskab, fællesskab, udvikling og engagement. Det er med andre ord en digital raslebøsse for Aarhus-projekter.

  Sidst opdateret: 20. juni 2024