Gå til hovedindhold

Kirketorvet 10

Trukket en smule tilbage fra det travle torv i Tranbjerg, ligger bylivshuset, som er blevet opkaldt efter adressen, Kirketorvet 10.

 • Læs op

Indhold

  Bygningerne har tidligere været en daginstitution, og planen er, at rammerne er midlertidige i foreløbigt to år.

  Kirketorvet 10 er opstået af et ønske om at skabe et inkluderende mødested for folk i Tranbjerg, hvor man kan mødes på tværs af alder, etnicitet, interesser og baggrund. Flere fra lokalområdet var blevet trætte af, at der florerede mange negative fortællinger om Tranbjerg og ville vise, at området også har mange gode tiltag.

  Der er blevet arbejdet med idéer om at få et lokalt mødested siden 2017, og i 2020 begyndte en gruppe borgere fra Tranbjerg at samarbejde med Innovation og Medborgerskab i Borgmesterens Afdeling for at få hjælp og sparring til at realisere idéen om et bylivshus med medborgerskab som omdrejningspunkt. I 2021 kom også den boligforening, som ejer den tomme daginstitution på Kirketorvet 10, med i samarbejdet.

  Kirketorvet 10 har god plads, både til store armbevægelser, når der svinges malerpensler, og når der er laves babygymnastik. Der findes et værksted til forskellige krea-hold og et andet til reparationer, up-cycling og småbyggerier, en scene til kunstnerisk udfoldelse og et køkken, som skal betjene den kommende klimacafé. Udearealerne, som var den tidligere daginstitutions legeplads, giver også nye muligheder. Her har Kirketorvet 10 i et samarbejde med Jordbrugets UddannelsesCenter omdannet udearealerne, så der nu er en lille friluftscene og skønne grønne udearealer til arrangementer og ophold.

  Stemningen, der møder dig, når du træder ind ad døren, vidner om, at der er lagt både energi og kærlighed i projektet. Her er
  grønne planter, genbrugsfund, up-cycled inventar og kreative påfund. De fleste af tingene er doneret af borgere i lokalområdet,
  som rigtig gerne vil bidrage til, at stedet bliver en succes.

  I kælderen på Kirketorvet 10 holder Robin Hoods Madkammer til. Herfra henter kunder kasser med mad to gange om ugen. Med initiativet sættes der fokus på madspild samtidig med at folk, som måske ikke har så mange midler til rådighed, får mulighed for god og varieret kost.

  Indsatsområder: Midlertidighed, bæredygtighed, metodeudvikling
  Etableringsår: 2020
  Adresse: Kirketorvet 10, 8310 Tranbjerg

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023