Gå til hovedindhold

Bydelskontoret Aarhus K

Midt i en lille by af farverige skurvogne, med Godsbanen og Arkitektskolen som nærmeste naboer, ligger Bydelskontoret Aarhus K.
”K” står for kreativitet, kunst og kultur.

  • Læs op

Indhold

    Bydelskontoret kom til verden som en del af byudviklingen på godsbanearealerne, hvor Aarhus Kommune opkøbte de nordlige arealer i 2008 og de sydlige arealer i
    2012 af DSB og Banedanmark.

    I 2017 indgik Aarhus Kommune et samarbejde med Institut for (X) om at sikre, at stedets særlige DNA kommer med over i den nye bydel, og at kommunen kommer i mål med visionerne for Aarhus K.

    I forlængelse af Aarhus Kommunes udviklingsplan for Godsbanearealerne arbejder Bydelskontoret med inddragelse af borgere, brugere, (kommende) naboer, udviklere og entreprenører. Bydelskontoret er her ramme om udvikling af prototyper og fælles strategier, som bliver til løsninger, der også kan integreres i resten af Aarhus. Samtidig formidler og skaber Bydelskontoret opmærksomhed omkring udviklingen af Godsbanearealerne og bringer aktørerne sammen om de lokale dagsordener.

    Borgerworkshops, markedsdage med bygherrerne om udviklingsplanerne, hvor bygherrerne kan udstille deres byggeplaner, og borgere kan komme med forslag til ændringer, er eksempler på aktiviteter. Nye lokale projekter og brugeraftaler i Den Grønne Kile er andre.

    Bydelskontoret har eksempelvis også rådet bygherrer til at bygge mindre lokaler, såkaldte mikrobutikker på 30 m2, frem for store 300 m2-butikker, da det vil give flere små kreative virksomheder og entreprenører mulighed for at leje sig ind. Et andet eksempel er tilblivelsen af projektet ”Habitatvæg”, der handler om at etablere vertikale byrum i forbindelse med byggeriet af et stort parkeringshus på grunden ved siden af Arkitektskolen.

    Et andet fokuspunkt hos Bydelskontoret er etablering af en aktiv grundejerforening – og ikke kun når det gælder snerydning og saltning – men som et organiseret samarbejde, hvor grundejerne går sammen om fælles projekter. Det kan eksempelvis være åbne bydelsdage, hvor de viser Aarhus K frem i al sin herlighed.

    I Bydelskontoret tænkes der altid i udvikling, og midlertidighed bruges som et greb i udviklingen af permanente løsninger i Aarhus K.

    Bydelskontoret Aarhus K drives af Institut for X, Arealudvikling, Byggemodning og Innovation og Medborgerskab i Borgmesterens Afdeling.

    Indsatsområder: Lokal byudvikling, kvartersdannelse, iværksætteri
    Etableringsår: 2017
    Adresse: Skovgaardsgade 5C, 8000 Aarhus C.

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023