Gå til hovedindhold

Aarhus Ø

Ø-livshuset er et bylivshus ved Bassin 7 på Aarhus Ø.

 • Læs op

Indhold

  Ud over at bidrage med fysiske faciliteter og informationer omkring områdets udvikling, så udgør Ø-livshuset et socialt og fælles mødested for beboerne på Aarhus Ø. Det er et sted, hvor lokale, nationale og internationale gæster lægger vejen forbi.

  Bylivshuset i sig selv er en sort container på havnepromenaden. I 2018 blev containeren brugt som pop-up bylivshus for at teste behovet for et bylivshus på stedet og undersøge, hvad borgerne gerne ville bruge et bylivshus til. Det ledte til Ø-livshuset, som vi kender det i dag.

  Der er tilknyttet en bylivskonsulent til stedet, som understøtter kommunikationen mellem borgere, kommune og gæster på Aarhus Ø. Kommunikationen sker både ved at være fysisk til stede og svare på spørgsmål og via sociale medier, infoskærm i containerens ene vindue og nyhedsmails.

  Bylivskonsulenten er også vejviser og borgernes genvej til kommunen. Bylivskonsulenten er samtidig med til at indsamle viden om, hvad borgerne synes, definerer en god bydel og få kortlagt, hvordan den gode bydel understøttes og drives fremadrettet. Her deltager bylivskonsulenten i arrangementer, samtaler med borgere, netværksmøder og har kontakt til Fællesrådet Aarhus Ø og andre lokale aktører.

  Ø-livshuset er ejet af Institut for (X), det lejes af Teknik & Miljø, og det bliver drevet af Innovation og Medborgerskab frem til foråret 2022.

  Ø-livshuset indgår som en del af Det Levende Byggepladshegn. Det levende byggepladshegn er en metode, udviklet af Institut for (X), og et eksempel på, hvordan en metode udviklet i ét område (Aarhus K), kan komme andre bydele til gavn. Det midlertidige byggehegn er etableret imens, der bygges boliger og kongreshotel i området ved siden af Bassin 7.

  Beboere, bygherrer, Aarhus Kommune, organisationer og andre interesserede er fortsat ved at udvikle bydelen. Det kan komme til at tage lang tid, og Ø-livshuset kommer ikke til at være med, til det hele falder på plads. Snart må den farverige stribe af containere og skurvogne i Det Levende Byggepladshegn overlade havnepromenaden til blandt andet boliger og et stort kongreshotel.

  Indsatsområder: Lokal byudvikling, midlertidighed, kvartersdannelse
  Etableringsår: 2018–2022
  Adresse: Havnebadet, 8000 Aarhus

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023