Gå til hovedindhold

Det Grønne Bydelshus

Ved første øjekast, kommer mange til at tænke på Bamses hyggelige hytte, når de får øje på Det Grønne Bylivshus.

  • Læs op

Indhold

    Selve huset er egentlig brunt, men har iøjnefaldende vinduer i forskellige nuancer af grøn, som pirrer nysgerrigheden og trækker mange interesserede gæster til.

    Det Grønne Bylivshus ligger midt i Marselisborg Hospitalspark, centralt i forhold til at forbinde lokalområderne Frederiksbjerg og Langenæs. Bylivshuset indgår som en del af SPARK, der har etableret verdens første bypark, som både håndterer overskydende regnvand OG inviterer byens borgere til sundhedsfremmende aktiviteter og socialt samvær i parken.

    Det Grønne Bylivshus skal i den forbindelse være et lære- og mødested, hvor tilgængelighed, rehabilitering, forebyggelse og sundhed går hånd i hånd med fællesskab og bæredygtig (by) udvikling. Bylivshuset har desuden også udvidet med lokaler i en af hospitalets flotte hovedbygninger, som Marselisborgcenteret har stillet til rådighed.


    Et lille hus med stor tiltrækningskraft

    Ole Mygind var tidligere projektleder hos MarselisborgCentret. Han har været Innovation og Medborgerskabs daglige kontaktperson i projektudviklingen og har sammen med SPARK, været vores primære samarbejdspartner i tilblivelsen af Det Grønne Bylivshus.

    I og omkring bylivshuset har der været afholdt loppemarked, workshop om sikkerhed og tryghed for alle der færdes på stierne, bestyrelsesmøde for havefællesskabet og på Fællesskabsdagen rykker forskerne ud i huset, for at mødes med dem, der kommer forbi og har lyst til at snakke om forskning i rehabilitering og den nye park. Der er meget værdi i at bygge bro mellem Lokalområdet, borger i rehabiliteringsforløb og MarselisborgCentret.

    Ole fortæller om sine tanker omkring bylivshuset:
    Det Grønne Bylivshus er ikke stort, ikke prangende og først for nylig fik det et tag som er helt tæt. Tanken med bylivshuset var at have et sted, hvor vi kunne mødes og sammen udvikle på drømmen om et større overdækket og uopvarmet rum i parken ved MarselisborgCentret. Men det er (også) blevet noget andet! Huset er så lille og anderledes, at det får folk til at smile og vækker de forbipasserendes nysgerrighed. Nogle kalder det et bamsehus andre et ishus eller andre sjove og fantasifulde navne, som alle har det tilfælles, at de har en snert af humor, og at huset forbindes med noget jordnært og ufarligt – det kræver meget lidt at stoppe op og spørge: ”Hvad er det for et hus”? En bedre start på en samtale kan man næsten ikke få.

    Bylivshuset er blevet et uformelt og hyggeligt mødested og placeringen på hovedstrøget i parken er perfekt.

    Indsatsområder: Fælles bypark, rehabilitering, klimatilpasning
    Etableringsår: 2020
    Adresse: MarselisborgCentret, 8000 Aarhus C

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023