En by med brug for alle
Med dette Aarhusmål følger vi udviklingen i aarhusianernes uddannelse og beskæftigelse.
Uddannelse og beskæftigelse – en del af et godt liv
Dette er ét af de tre Aarhusmål, der handler om borgernes oplevelse af at have et godt liv. Den gennemgående ambition er både, at alle under ét skal have det stadigt bedre, og at uligheden mellem de sårbare og udsatte grupper og alle andre skal blive mindre over tid. Bliv klogere nedenfor – og se mere på Aarhus i tal.
Selvforsørgelse
Ét af tegnene på, om Aarhus er en by med brug for alle, er selvforsørgelse. På dette punkt er udviklingen positiv. Andelen af borgere i Aarhus, der forsørger sig selv, er nemlig steget fra 85,5 % i 2021 til 85,9 % i 2024.
Dermed ligger selvforsørgelsesgraden bedre i Aarhus end gennemsnittet for landets 6 største byer, både hvad angår niveauet og udviklingen over tid.
Ungdomsuddannelse
Et andet tegn på, om Aarhus er en by med brug for alle, handler om de unges veje ind i ungdomsuddannelse. Uddannelse skaber nemlig muligheder og øger sandsynligheden for beskæftigelse og selvforsørgelse. Samtidig styrker uddannelse de unges fællesskaber og aktive deltagelse i det hele taget.
Her følger vi med i, hvor mange af de aarhusianske unge, der, 15 måneder efter at de har afsluttet folkeskolen, er i gang med en ungdomsuddannelse. De nyeste tal handler om de unge, der afsluttede folkeskolen i 2022. Blandt dem er 86,9 % nu i gang med en ungdomsuddannelse.
Tendensen i Aarhus Kommunes egne opgørelser er, at denne andel har været faldende over en årrække (Aarhus i tal). Opgørelser fra Børne- og Undervisningsministeriet (Børne- og Undervisningsministeriets datavarehus) bekræfter, at Aarhus Kommune på dette punkt fortsat har en problemstilling, der kalder på opmærksomhed. Både for at give alle unge et godt liv og med blik for den mangel på arbejdskraft, Aarhus allerede står i – og som kun forventes at blive værre over de kommende år.


